Türkiye’deki Ünlü Markalar | En Büyük Yerli Markalar

Türkiye büyük marka yaratmak konusunda oldukça başarılı bir ülkedir. Durum böyle olunca Türkiye’deki markalar ve sahipleri de en çok merak edilen konulardan biri halini almaktadır. Türkiye özellikle tekstil konusunda fazlasıyla öne çıkan bir ülkedir. Türkiye’deki ünlü giyim markaları dünyanın dört bir yanında mağaza açmaktadır.

Bu yazımızda sizlere Türkiye’deki ünlü markalardan ve yerli mayo, gelinlik, ayakkabı, mobilya, gıda ve çikolata markalarından bahsedeceğiz.

Türkiye’nin Dünyaca Ünlü Markaları Hangileri?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türkiye, büyük markalar yaratma konusunda dünyanın öncü ülkelerinden biri haline gelmiştir. Gelin Türkiye’nin dünyaca ünlü markalarına birlikte bakalım.

Türk Hava Yolları

1933 yılında kurulan şirket, 5 uçak ve sayısı 30’u bulmayan bir kadroyla yola çıkmıştır. Şirketin ilk ismi Devlet Hava Yolları İşletmesi olsa da 1955 yılında Türk Hava Yolları ismini almıştır. Ayrıca Türk Hava Yolları yıllardır Türkiye’nin en değerli markası konumundadır.

Vestel

1984 yılında yola çıkan Vestel, 1994 yılından beri Zorlu Holding bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Manisa’da devasa bir üretim kompleksi bulunmaktadır. Bilgi teknolojileri, savunma sanayi ve elektrik-elektronik alanında faaliyet göstermektedir.

Türkiye’deki diğer yerli elektronik markaları için ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

LC Waikiki

Dünyaca ünlü yerli markalardan bir diğeri de LC Waikiki’dir. LCW, 2021 yılının sonunda 34.1 milyar TL net satış, 54 bin çalışan ve 1200 mağazası olduğunu açıklamıştır. Hem kadın, hem erkek hem de çocuk alanında binlerce çeşit ürünün bulunduğu marka Avrupa’nın en büyük üç büyük tekstil markasından biri olmaya doğru hızlı adımlarla ilerlemektedir. Yıllardır Türkiye’nin en değerli markaları listesinin üst sıralarında yer almaktadır.

Beko

1950’li yıllarda Vehbi Koç tarafından birtakım ortaklarla kurulsa da faaliyete geçmeden kapanmış 1983 yılında Beko olarak beyaz eşya üretimine başlamıştır. Bununla birlikte yurt dışında satılan ilk yerli beyaz eşya markası olmuştur. Bugün Avrupa’nın pek çok ülkesinde Beko ile karşılaşmak mümkündür. 100’den fazla ülkede 280 milyon tüketiciye ulaşmıştır.

Mavi

1991 yılında faaliyetlerine başlayan Mavi hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli markaları arasındadır. Dünyaca ünlü isimlerle yaptıkları özel koleksiyonlar tüm dünyada ilgiyle karşılanmıştır. Ayrıca bütün tarzlara yönelik üretim yapan Mavi, Türkiye’nin en değerli markaları arasındaki yerini korumaya devam etmektedir.

Yerli Giyim Markaları

yerli-giyim-markalari

Türkiye, tekstil alanında en çok üretim yapan ülkelerden biridir. Bu yüzden pek çok yerli giyim markası mevcuttur. Bu markaları birlikte inceleyelim.

İpekyol

1989 yılında Rumeli Caddesi’nde ilk mağazasını açan İpekyol, hazır giyim sektöründe öncü yerli markalardan biridir. Bugün yurt içinde 242, yurt dışında 48 mağazası vardır. Ayrıca yıllardan beri kadın giyimin öncüsü konumundadır.

Koton

1988 yılında ilk mağazasını İstanbul’da açan Koton, 2001 yılında Türkiye’nin öncü markalarından biri olmak adına büyük adımlar atmıştır. 2014 yılında Türk Süper Markalar listesine adını yazdırmıştır.

Yargıcı

Modern ve şehirli kadınları hedefleyen marka ilham veren tasarımlarıyla yerli tekstile yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Markanın temelleri 1978 yılında Osmanbey’de atılmıştır. Türkiye’de sıra dışı olarak görülen pastel renkler kısa sürede kadınların da ilgisini çekince marka büyümüş ve bugünlere gelmiştir.

Bu markaların dışında LC Waikiki, Defacto, Colin’s gibi pek çok yerli giyim markası mevcuttur.

Türkiye’deki Ünlü Gelinlik Markaları

Türkiye, gelinlik konusunda da pek çok seçeneğin ve yerli markanın bulunduğu bir ülkedir. En ünlü gelinlik markalarını inceleyelim.

Vakko Wedding

En köklü yerli giyim markaları arasında olan Vakko, gelinlik konusunda da öncü markalardan biridir. Bundan dolayı her çeşit ve her materyelde gelinlikleri bulacağınız markada gelinlik dışında ayakkabı, duvak, taç, eldiven, gelin kesesi gibi aksesuarlar da bulunmaktadır.

Miss Defne

1995 yılında faaliyetlerine başlayan marka kısa sürede sektörde isim sahibi markalar arasına girmiştir. Hem ülkemizde hem de dünyada oldukça popüler bir markadır. Özgün tasarımları ve özel dikim hizmetiyle evlenecek kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Çağteks Gelinlik

45 yıldan uzun süredir gelinlik sektöründe üretim yapan marka İstanbul Zeytinburnu’nda büyük bir mağazaya sahiptir. Kişiye özel gelinlikler yaptırabileceğiniz gibi hazır gelinlik hizmeti de alabilirsiniz. Hem romantik hem modern her tarz gelinlik bulabileceğiniz marka aksesuar satışı da yapmaktadır.

Bunların dışında; Özlem Süer, Dilek Hanif, Banu Güven gibi modacıların yarattığı markalar da mevcuttur.

Ünlü Türk Mayo Markaları

Büyük giyim markalarının yanında kişisel girişimci ve tasarımcıların kurduğu pek çok yerli mayo markası da vardır.

Sand&Blue

Natürel ve zarif kadınları hedeflediğini söyleyen Sand&Blue, zamansız parçalar üretmektedir. Dilek Aslanoba’nın kurucusu olduğu marka uzun yıllardır en çok tercih edilen mayoların üreticisi konumundadır.

Simple For You 

Basit ve sade tasarımlarıyla öne çıkan markanın yaratıcısı Melis Şenel’dir. Basit tasarımların üzerine esprili sözlerin yazıldığı mayolar pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca markayı diğerlerinden ayıran özelliği ise sadece kırmızı ve siyah mayoların üretilmesidir.

Bu markaların dışında Movom, 5thPosition,  Norma Swimwear, Oye Swimwear gibi markalar da yerli mayo markaları arasındadır. En iyi Türk mayo markaları için tıklayın.

Türk Ünlü Ayakkabı Markaları

turk-unlu-ayakkabi-markalari

Türkiye’deki ünlü giyim markaları kadar adından söz ettiren bir diğer kategorimiz de ünlü Türk ayakkabı markalarıdır.

Derimod

1972 yılında deri ürünler üretmek için kurulan marka Türkiye’de deri ürünleri ana akım moda ürünü haline getirmeyi başaran ilk markadır. Bununla birlikte 41 yıldır sektörün lider isimlerinden biri olarak devam etmektedir.

Desa

1972 yılında kurulan Desa, sadece ayakkabı değil çanta, cüzdan, mont gibi ürünler de üretmektedir. Özellikle ayakkabı konusunda oldukça iddialıdır.

Gezer

1968 yılında terlik üretimiyle sektöre giren marka kısa zaman içinde ayakkabılar da üretmeye başlamış ve zaman zaman Türkiye’nin en değerli markaları listelerinde kendine yer bulmuştur. En çok tercih edilen yerli ayakkabı markaları arasındadır.

Ayrıca bu markaların dışında Gön, İnci, Kinetix, LumberJack, Kemal Tanca, Polaris gibi yerli markalar da bulunmaktadır. Daha fazla yerli ayakkabı markası için tıklayın.

Türkiye’deki Ünlü Mobilya Markaları

Mobilya alanında da pek çok marka yaratan Türkiye’nin mobilya markalarına yakından bakalım.

Bellona Mobilya

1997 yılında faaliyetlerine başlayan firma, geniş bir kataloğa sahiptir. Yatak odası, genç odası, salon takımı, yemek odası gibi pek çok türde bir çok ürün mevcuttur. Bununla birlikte en büyük yerli mobilya markalarından biridir.

Enza Home

Yataş grubuna ait olan bir markadır. Türkiye’de en bilinen ve en çok satılan yerli mobilya markaları arasındaki yerini her yıl biraz daha sağlamlaştırmaktadır.

Mudo Concept

1964 yılında sektöre girmiştir. Sektöre girdiği günden bugüne kadar kaliteli ve üst segment ürünleri müşterileri ile buluşturmaktadır.

Ayrıca bu saydığımız markalar dışında Kelebek Mobilya, Mondi Mobilya, Adore Mobilya, Kilim Mobilya gibi yerli mobilya markaları bulunmaktadır.

Türkiye’deki Ünlü Gıda Markaları

Yeme-içme alanında faaliyet gösteren pek çok yerli marka vardır. Bu birbirinden değerli markalara yakından bakalım.

Ülker

1944 yılında başlayan hikayesiyle Ülker Türkiye’nin en değerli gıda markalarından biridir. Onlarca çeşit ürünüyle 1970 yılından itibaren hızla hayatımıza girmeyi başarmıştır. Özellikle atıştırmalık alanında öncü markalardan biri konumundadır.

Pınar

1973 yıılında kurulan marka süt ile başlayıp hızla ürün çeşitliliğini arttırmış ve bugün hayatımızın vazgeçilmez markalarından biri haline gelmiştir. Ayrıca Türkiye’nin ilk ambalajlı suyunu Pınar satışa sunmuştur. Bundan dolayı ülkemizin en değerli markalarından biridir.

Keskinoğlu

1963 yılında minyatür tavuk çiftliğiyle üretime başlayan firma, 1975 yılından itibaren tonlarca üretim yaparak bugünlere ulaşmıştır. Ayrıca bugün sektörünün lider markalarından biri konumuna gelen Keskinoğlu, 2002 yılında Türkiye’nin ilk Doğal Besi Özel Yumurtasını da üretmiştir.

Bunların dışında Banvit, Kent, Tat, Tukaş, Torku gibi markalar da Türkiye’deki yerli gıda markaları arasındadır. Daha fazla yerli gıda markası keşfetmek için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Yerli Çikolata Markaları

Yerli gıda markaları kadar yerli atıştırmalık hatta yerli çikolata markalarımız da oldukça önemlidir. Gelin bu yerli çikolata markalarına birlikte bakalım.

Eti

1961 yılından beri hayatımızda olan Eti “mutluluk denince akla” sloganıyla hafızalara kazınmış bir markadır. Eti Karam, Wanted, Canga gibi sevilen pek çok çikolatanın altında bu markanın imzası bulunmaktadır. Eti yerli çikolata markaları arasında en çok sevilen ve tercih edilen markalardan biridir.

Şölen

Bir diğer yerli çikolata markası olan Şölen, 120 ülkeye ürünlerini ihraç etmektedir. Biscolata, Ozmo, Luppo gibi hepimizin bildiği ve çok sevdiği çikolataları üreten firma bayram çikolatası alanında da öncüdür.

Torku

Konya Şeker’in bir alt markası olan Torku 2007 yılından beri hayatımızda olmasına rağmen ürünlerinin kalitesiyle kısa zamanda herkes tarafından bilinir hale gelmiştir. En çok tercih edilen yerli çikolata markalarından biridir.

Bu saydıklarımız dışında; Sagra, Patiswiss, Altınmarka, Saray, Ülker gibi pek çok yerli çikolata markası bulunmaktadır.

Özetle bu yazımızda sizlere Türkiye’de üretilen ünlü markalar hakkında bilgiler verdik. Türkiye’deki ünlü giyim markaları ile başladık, ayakkabı, mobilya, çikolata, gıda markalarına kadar pek çok markayı inceledik. Yazımızı beğendiyseniz diğer yerli markalar yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.

Yorum yapın