Ülkemizin en gelişmiş sektörlerinden biri şüphesiz gıda sektörü. Atıştırmalıktan, temel gıdaya, çikolatadan, içeceklere kadar yüzlerce ürüne sahip olan Türk gıda markaları, sadece ülkemizde de değil, dünyanın pek çok ülkesinde, büyük bir beğeniyle tercih edilmektedir.
Biz bu yazımızda yerli gıda markaları hakkında bilgiler vereceğiz. Uzun bir liste halinde bütün yerli gıda markalarını sizlere anlatacağız. Ayrıca Avrupa’daki Türk gıda markalarından bahsedeceğiz. Gelin bu markaları birlikte inceleyelim.
Türk Yiyecek İçecek Markaları
Yerli markalar denildiğinde akla çoğunlukla gıda markaları gelir. Türkiye’de yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan onlarca gıda markası bulunmaktadır. Gelin, Türk gıda markaları listesi içinde yer alan markalara birlikte göz atalım.
Beypazarı Maden Suyu
1957’de kurulan firma, Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kurulmuştur. Dönemin zorlu şartlarına rağmen günümüze kadar gelen firma, alanında en çok tercih edilen, en büyük markalardan biri olmuştur.
Beypazarı’nın dev fabrikasında saatte 300.000 şişe üretim yapılmaktadır. Ayrıca kurulduğu günden beri aynı kaynaktan gelen maden suyunu hiçbir değişikliğe uğramadan tüketicileriyle buluşturmaktadır. El değmeden şişelenen maden suları, düzenli olarak kalite kontrol testlerinden geçmektedir.
Marka yoluna “Günde en az 2 şişe” sloganıyla devam etmektedir. Ayrıca yıllar içerisinde pek çok ödül de almıştır. En sevilen ürünleri arasında C+ Limon, çilekli, karadut-frenk üzümlü, fesleğenli limonlu, karpuz-çilek gibi ürünler bulunmaktadır. Beypazarı, en sevilen Türk malı içecek markaları arasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırmaktadır.
Ayrıca Beypazarı dışında yerli soda markaları da bulunmaktadır. Bu markalar arasında; Avşar Maden Suyu, Kızılay Maden Suyu, Kınık Maden Suyu, Özkaynak Su, Kula Maden Suyu, Sırma Maden Suyu, Sarıkız Maden Suyu gibi Türk malı içecek markaları bulunmaktadır.
Beypiliç
1979 yılında karma yem üretmek amacıyla kurulan Beypiliç, 1986 yılında üretimlerine piliç etini de eklemiştir. Fabrikalarını genişleten firma bu tarihte, damızlık kümesleri, kuluçkahane ve üretim kümesi gibi ek alanlarla büyüyerek yoluna devam etmiştir.
Yerli gıda markaları arasında önemli bir yere sahip olan Beypiliç, ürün çeşitliliği ile de dikkat çeken yerli markalar arasındadır. Ürünleri arasında; bütün piliç, kanat, but, göğüs, soslu, sakatat, ileri işlenmiş, süper kova, piliç yaprak döner, yumurta gibi ürünler bulunmaktadır.
Ürünlerin bütün aşamalarında üst düzey denetimler uygulanmaktadır. Ayrıca marka, her geçen gün daha çeşitli daha kaliteli ürünler çıkarmak için çalışmaktadır. Diğer yerli tavuk markalarını söylemek gerekirse; Erpiliç, Has Tavuk, Şen Piliç, Keskinoğlu gibi markaları sayabiliriz.
Sütaş
1975 yılında hayatımıza giren Sütaş, Bursa’da kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne Türk gıda markaları arasında önemli bir yere sahiptir. Üstelik sadece Türkiye de değil Makedonya ve Romanya’da bulunan tesislerinde üretim yapmaktadır.
Sütaş ürün çeşitliliği ile de öne çıkan yerli markalar arasındadır. Bugün markanın sunduğu 77 çeşit ürün bulunmaktadır. Süt, yoğurt gibi ürünlerin yanında peynir, ayran, tereyağ, kefir, sütlü tatlılar gibi ürünler de bulunmaktadır.
Ayrıca Sütaş, ISO 500 listesinde her zaman ilk 100 markadan biri olmayı başaran markalardandır. Yapılan araştırmalarda ülkemizin en çok sevilen markaları arasında bulunmaktadır. Sosyal sorumluluk projelerini de destekleyen Sütaş, aşkla hazırlanan ürünlerini sofralarımıza getirmeye devam etmektedir.
Diğer süt ve süt ürünleri markaları arasında; Sek, Pınar, Torku, Eker, Bakraç gibi markalar bulunmaktadır.
Adapazarı Şeker
1953 tarihinde üretime başlayan Adapazarı Şeker, oldukça köklü bir markadır. Cumhuriyetin ilanından sonra kurulan firma Türkiye’nin 5. şeker fabrikasıdır. Adapazarı Şeker’in kuruluş amaçları arasında her türlü şeker, pancar ve münavebe bitkisi üretmek, yan ürünleri değerlendirmek ve yurt içinde, yurt dışında faaliyet göstermek vardır.
Ayrıca şirketin ürettiği katma değer de çok önemlidir. Şirket personelinden, pancar eken çiftçilere, nakliyecilere ve tüccarlara kadar uzanan geniş bir üretim ağı bulunmaktadır. Markanın ürünleri arasında toz şeker, küp şeker, esmer şeker gibi ürünler bulunmaktadır.
Kurulduğu günden bu yana pek çok kez el değiştirmiştir. Şirket şu an Yıldız Holding bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Diğer yerli şeker markaları arasında ise Bal Küpü, Konya Şeker, Bor Şeker gibi markalar bulunmaktadır. Türkşeker yerli sanılsa da aslında ABD’li Cargill INC.’in markasıdır.
Çaykur
Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Çaykur, uzun versiyonuyla Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’dür. Yıllar içerisinde büyüyen firma Karadeniz Bölgesi’nde üretilen çayların %55-60’ını satın almaktadır.
Çaykur’un amaçları arasında tarım politikalarına uygun olarak çay yetiştirmek, çay kalitesini yükseltmek, çay ziraatını geliştirmek, iç ve dış pazarın istekleri doğrultusunda üretim yapmak bulunmaktadır.
Çaykur, yıllar içerisinde ürün çeşitliliğini de arttırmıştır. Ürünleri arasında Tirebolu, Kafkasör, Altınbaş, Trabzon Uzungöl, Elekaltı gibi çeşitler bulunmaktadır.
Aynı zamanda sadece siyah çay değil yeşil çay, organik çay, beyaz çay gibi ürünleriyle de sevilmektedir. Marka, Türk malı içecek markaları arasında neredeyse lider konumdadır.
Diğer yerli çay markaları arasında ise Doğuş, Ofçay, Tirebolu 42, Chado, Karali Çay, Asia Chai Art gibi markalar bulunmaktadır. Yerli çay markaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz ayrıntılı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kahve Dünyası
Macerasına 2004 yılında Eminönü’nde açtığı küçük bir dükkanla başlayan Kahve Dünyası, kısa süre içinde 32 şehirde daha şube açacak kadar büyümüştür. Üstelik yıllar içerisinde sadece Türkiye’de değil dünyada da mağazalar açmıştır. Kahve Dünyası’nın Türkiye, İngiltere, Romanya, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkelerde 160dan fazla mağazası bulunmaktadır.
Kahve Dünyası, zaman içinde kendi kahvelerini de üretmeye başlamıştır. Yerli kahve markaları arasında öne çıkan kahveleriyle de dikkat çekmiştir. Markanın ürünleri arasında çeşitli yöresel filtre kahveler bulunmaktadır. Aynı zamanda Türk kahvesi en çok satılan ürünleri arasındadır.
Diğer yerli kahve markaları arasında; Kurukahveci Mehmet Efendi, Mado, Bedirhan Kahve, Cafe Crown, Urban Grind, Coffeerem, Sahure Hanım gibi markalar da bulunmaktadır. Yerli kahve markaları ile ilgili daha fazla bilgi almak için detaylı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kardelen Su
1993 yılında kurulan Kardelen Su, “kaynaktan bardağa gıda güvenliği” ilkesiyle hareket eden, en iyi su markaları arasında bulunan bir markadır. Suyun kaynağı ise Keremali Dağları’nda bulunan bozulmamış bir doğal kaynaktır. Dış etkenlere kapalı şekilde paslanmaz borularla ulaşan su fabrikalarda şişelenmektedir.
Gıda güvenliğini her zaman en üst sıraya koyan Kardelen Su, Sağlık Bakanlığı tarafından Doğal Mineralli Su sertifikası verilerek tescillenmiştir. Dünya standartlarında üretim yapan firma, 1. kalite sular arasındadır. Diğer yerli su markaları arasında ise; Abant, Meysu, Munzur Su, Erikli Su, Sırma Su, Buzdağı Su, Hamidiye Su gibi pek çok su markası bulunmaktadır.
Dardanel
1984 yılından beri üretim yapan Dardanel, Çanakkale’de kurulmuştur. Ayrıca ülkemizin ilk konserve ton balıklarını üreten markadır. Her zaman yeniliğin peşinde koşan teknolojiyi de en iyi şekilde kullanan markalardan biridir.
2003 yılında yayınlanan 5 saniyelik televizyon reklamları bugün bile reklamcılık derslerinde anlatılmaktadır. Markanın ürünleri arasında çok çeşitli ton balığı konservelerinin dışında sardalya, uskumru, hamsi, gibi ürünlerin konserveleri, mısırlı ton, fasulyeli ton, kuskuslu ton, 4 tahıllı ton gibi hazır yemekler de bulunmaktadır.
Gıda sektöründeki Türk markaları arasında önemli bir yeri olan markayla ilgili ilginç bir bilgi de vardır. Dardanel, 1992 yılında Çanakkalespor’u satın alarak ismini Çanakkale Dardanel olarak değiştirmiştir. Takım zaman zaman 1. lige çıkarak başarısını göstermektedir.
Diğer yerli konserve markaları arasında ise Tat, Tamek, Burcu, Kühne, Berrak, Tukaş gibi markalar bulunmaktadır.
Pernigotti
Toksöz Grup tarafından 2013 yılında satın alınan Pernigotti, günümüzde tamamen yerli sermaye ile üretilmektedir. Ülkenin en çok tüketilen premium çikolata ve dondurma markası olmayı amaçlayan Pernigotti, tamamen doğal malzemelerle üretim yapmaktadır.
Çok çeşitli ürünleriyle öne çıkan ve rakipleri arasından sıyrılmayı başaran marka, üst düzey kalite sunmaktadır. Trans yağ, katkı maddesi, renklendirici, koruyucu kullanılmadan üretilen ürünleri tüketiciler tarafından çok beğenilmektedir.
Markanın ürünleri arasında ise kornet, stick, kase, bar gibi çeşitler bulunmaktadır. Ayrıca diğer yerli dondurma markaları arasında Panda, Lera Fresca, Mado, Golf, Alpedo gibi markalar bulunmaktadır. Yerli dondurma markaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz detaylı dondurma markaları yazımıza göz atabilirsiniz.
Şölen Çikolata
Hediyelik çikolatalarıyla öne çıkan Şölen, 90’lı yıllarda kurulmuştur. Türk malı çikolata markaları içinde kaliteli ürünleriyle ayrı bir yerde durmaktadır. Markanın ürettiği üst kalite çikolataları kadar hazırladığı sunum paketleri de oldukça şıktır.
Ürünlerin ve paketlerin kişiselleştirilebilmesi ile fark yaratan marka, uygun fiyatlarıyla da oldukça ulaşılabilir durumdadır. Pek çok alt markası da bulunan firmanın üretimleri arasında; Biscolata, Ozmo, Luppo gibi markalar bulunmaktadır.
Ayrıca Şölen bugün itibarıyla dünyanın 120 ülkesinde satıştadır. Kaliteli ürünleriyle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede en çok tüketilen çikolatalar arasındadır. Özel gün paketleriyle de beğeni toplayan Şölen dışında Tadelle, Ülker, Kafkas, Saray Bisküvi, Eti, Torku, Sagra gibi yerli çikolata markaları da bulunmaktadır.
Türk malı çikolata markaları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz konuyla ilgili detaylı yazımızı okuyabilirsiniz.
Pastavilla
1928 yılında Hakkı Ulukartal önderliğinde kurulan Pastavilla, yerli makarna markaları arasında liderliğe oynamaktadır. Kaliteli ürünleriyle öne çıkan marka, 1960 yılı itibariyle üretim kapasitesini arttırmıştır. Makarnaların yanında irmik, irmikaltı un, pane unu gibi ürünleri de eklemiştir.
Yüksek lifli, farklı lezzetiyle herkesin severek tükettiği Pastavilla, kalite standart sertifikalarının hepsine sahiptir. Ayrıca Pastavilla devlet onaylı AR-GE laboratuarına sahip olan ilk makarna markasıdır. 10’dan fazla makarna çeşidiyle öne çıkan marka 100’den fazla ülkeye satılmaktadır.
Pastavilla dışındaki bir diğer yerli makarna markası ise Bizim Makarna’dır. Ayrıca yabancı bir şirkete satılmasına rağmen Filiz, tamamen yerli buğdaylardan üretilmektedir.
Yukarıda saydığımız gıda markaları dışında başka Türk gıda markaları da bulunmaktadır. Bu markalar arasında Adatepe, Afia Gıda, Ankara Un, Aroma, Aynes, Besler, Dimes, Elvan Gıda, Aytaç, Simit Sarayı, Uludağ İçecek, Pakmaya gibi markalar vardır.
Avrupa’daki Türk Gıda Markaları
Yerli gıda markalarının pek çoğu ülkemizi de yurt dışında da başarıyla temsil etmektedir. Pek çok marka ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da oldukça popülerdir. Gelin Avrupa’da da beğeniyle tüketilen Türk gıda markaları neler, birlikte inceleyelim.
SuperFresh
Kerevitaş Gıda Sanayi tarafından 1990 yılında kurulan Superfresh, ilk etapta dondurulmuş sebze-meyve, su ürünleri ve pizza gibi ürünlerle yola çıkmıştır. Oldukça yenilikçi adımlar atarak ülkemizi dondurulmuş gıda ile buluşturan şirket, kısa sürede ürünleri arasına milföy hamuru ve dondurulmuş börekleri de eklemiştir.
Ayrıca Türkiye’nin ilk konserve mısırını üreten marka olan Süperfresh, gıda güvenliği konusunda da gerekli olan bütün sertifikalara sahiptir. Günümüzde sadece ülkemizde değil dünyada da oldukça ilgi görmektedir. Türk malı gıda markaları arasında yurtdışına açılmayı başarabilen markalardan biridir. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere 25’ten fazla ülkede satıştadır.
Ülkemizde neredeyse rakipsiz olan markanın sadece bir rakibi vardır. Yerli dondurulmuş ürün markalarından bir diğeri de Feast’tir.
Cem Zeytin
Balıkesir’in Edremit ilçesinde kurulan Cem Zeytin, 30 yıldır sofralarımızın vazgeçilmez markalarından biridir. Salamura siyah ve yeşil zeytin imalatı, zeytin depolama, işleme, paketleme gibi amaçlarla yola çıkan marka yerli gıda markaları arasında öne çıkanlardan biridir.
Gelişen teknolojiyi her zaman takip eden ve en uygun fiyatlı ürünleri müşterileriyle buluşturmayı amaçlayan marka, kalite standartları açısından da pek çok sertifikaya sahiptir. Firmanın ürünleri arasında, çok çeşitli siyah ve yeşil zeytin bulunmaktadır.
Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da oldukça ilgi gören bir markadır. Satış ağını her geçen gün genişleten Cem Zeytin, Türk gıda markaları listesi içinde her zaman yer almaktadır. Diğer yerli zeytin markaları arasında ise; Marmarabirlik, Irmak Zeytin, Zertum gibi markalar bulunmaktadır.
Duru Bulgur
1935 yılında Ziya Duru önderliğinde kurulan firma, günümüzde en büyük Türk gıda markaları arasında yer almaktadır. Her zaman en kaliteli ürünleri müşteriyle buluşturmak isteyen marka, doğal ve sağlıklı ürünleriyle öne çıkmaktadır.
Sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok ülkesinde beğeniyle tüketilmektedir. Ünlü Türk gıda markaları arasında bulunan Duru; Nijerya, Mısır, Libya, Avustralya ve tüm Avrupa Birliği ülkelerinde satılmaktadır. Duru Bulgur, bulgur dışında bakliyat, pirinç, haşlanmış bakliyat, hazır yemek gibi kategorilerde de üretim yapmaktadır.
Helal ve kosher gibi belgelerle birlikte pek çok kalite yönetim belgesine de sahiptir. Duru bulgur dışında yerli bakliyat markaları arasında Yayla Bakliyat, Yörükoğlu, Tarım Kredi Birlik, Reis, Yayla, Başhan, Hünkar gibi markalar bulunmaktadır.
Orkide Sıvı Yağ
40 yıldan uzun süredir en iyi yerli gıda markaları arasında bulunan Orkide, sağlıklı yağlarıyla öne çıkan bir markadır. Günümüzde ülkemizin en büyük yağ üreticisi konumundadır. Ayrıca kullanım oranları da oldukça yüksektir.
Kurulduğu günden bu yana her zaman ürün çeşitliliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmıştır. Bugün sadece ayçiçeği yağı değil, mısır yağı, zeytinyağı, bitkisel margarin, kanola yağı ve omega 3 yağı gibi yağlar da üretmektedir.
Ayrıca Orkide sadece ülkemizde değil dünyanın 100’ü aşkın ülkesinde de büyük bir beğeniyle tüketilmektedir. Ege’de üretilen zeytinyağları, Trakya’da üretilen ayçiçeği yağları dünyanın pek çok ülkesinde farklı yemeklerin yapımında kullanılmaktadır.
Ünlü Türk gıda markaları arasında bulunan Orkide dışındaki diğer yerli yağ markaları ise; Ülkere ait olan Bizim, Yudum, Besler, Torku, Tariş, Kırlangıç, Zade, Tarım Kredi gibi markalardır.
Sonuç olarak bu yazımızda Türk gıda markaları hakkında kapsamlı bilgiler paylaştık. İçecekten makarnaya, çaydan kahveye bütün ürün gruplarında öne çıkan yerli markaları sizler için anlattık. Sizler de yerli markaları tüketerek yerli üretime destek olabilirsiniz.
Eğer diğer yerli markaları merak ediyorsanız yazılarımıza göz atabilirsiniz. Eklemek istediğiniz yerli gıda markaları varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.