Türkiye tekstilin en çok geliştiği ülkelerden biri. Bu nedenle yerli tekstil markaları dünyada da rakiplerinden sıyrılmayı başarıyor. Yıllardır devam eden fason elbise ve tekstil ürünleri üretme başarımız son yıllarda markalaşmaya başlamıştır. Bu durum da ülkemize bolca katma değer kazandırmıştır.
Kendi markalarımızı yaratmanın dışında dünyanın en ünlü markaları da üretim için Türkiye’yi tercih etmektedir. Bu yazımızda sizlere Türk malı giyim markaları ve yerli tekstil markaları hakkında bilgiler vereceğiz.
En Büyük Yerli Giyim Markaları
Tekstil cenneti diyebileceğimiz Türkiye, pek çok büyük marka çıkarmıştır. Gelin bu en büyük yerli tekstil markalarına birlikte bakalım.
LCW
Türkiye’nin en büyük markalarından biri olan LCW; her tarzda ve her bedende kıyafetleriyle öne çıkmaktadır. Son derece kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla müşterilerle buluşturan marka, hazır giyim konusunda ülkemizde lider konumdadır.
“İyi giyinmek herkesin hakkı” sloganını benimseyen LCW, 2021 yılının sonunda 34.1 milyar TL net satış, 54 bin çalışan ve 1200 mağazası olduğunu açıklamıştır. Hem kadın, hem erkek hem de çocuk alanında binlerce çeşit ürünün bulunduğu marka Avrupa’nın en büyük üç büyük tekstil markasından biri olmaya doğru hızlı adımlarla ilerlemektedir.
LCW kuruluşu ve hikayesi hakkında daha detaylı bilgi için ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
İpekyol
1989 yılında Rumeli Caddesi’nde ilk mağazasını açan İpekyol, hazır giyim sektöründe öncü yerli markalardan biridir. Bugün yurt içinde 242, yurt dışında 48 mağazası vardır. Yıllardan beri kadın giyimin öncüsü konumundadır.
Yenilikçi ve özgün tasarımlarıyla pek çok kişiye ilham olmaktadır. Her stile ve her bedene uygun tekstil ürünleriyle sıklıkla tercih edilen marka 2000’den fazla kişiyi istihdam etmektedir.
Koton
1988 yılında ilk mağazasını İstanbul’da açan Koton, 2001 yılında Türkiye’nin öncü markalarından biri olmak adına büyük adımlar atmıştır. 2014 yılında Türk Süper Markalar listesine adını yazdırmıştır.
En iddialı oldukları kategoriler jean ve çocuk giyim kategorileridir. Ancak sadece bununla da sınırlı kalmamaktadır. Yüzlerce çeşit ürün ve farklı tasarımlarıyla en çok tercih edilen yerli giyim markaları arasındaki yerini her geçen gün yukarılara taşımaktadır.
Yargıcı
Yargıcı, modern ve şehirli kadınları hedefleyen marka ilham veren tasarımlarıyla yerli tekstile yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Markanın temelleri 1978 yılında Osmanbey’de erkek gömleği üretimi ile atılmıştır. Türkiye’de sıra dışı olarak görülen pastel renkler kısa sürede kadınların da ilgisini çekince marka büyür ve renkli kıyafetleri ile kendisini vazgeçilmez yerli tekstil markaları arasına sokmayı başarır.
Rahat, şık, sade kıyafetleriyle günün her saati giyilebilecek ürünlerle kullanıcılarını memnun etmeye devam etmektedir.
Mavi
Belki de en çok bilinen yerli kıyafet markalarından biri olan Mavi, 1991 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Yerli modaya yön veren Mavi en fazla jean alanında kot pantolon, kot gömlek, kot şort gibi ürünlerle öne çıkar. Sportif, casual gibi tarzlarda kıyafet üretmektedir.
Her zevke hitap ürünleri bulabileceğiniz marka Türkiye’de yerli tekstil alanında pek çok ilke imza atmıştır. Özel koleksiyonları ve özel isimlere tasarlatılan kıyafetleriyle de her zaman yerli kıyafet markaları arasında öne çıkan markalardan biri olmayı sürdürmüştür.
Yerli Erkek Giyim Markaları
Türkiye, erkek giyim markaları konusunda öncü ülkelerden biri olmaya doğru gitmektedir. Her geçen gün büyüyen tekstil sektöründe pek çok erkek kıyafet markası öne çıkmaktadır. Sadece erkek kıyafeti üretmeseler bile erkek kıyafetleriyle öne çıkan markalar mevcuttur.
Yerli erkek giyim markalarını sizler için listeliyoruz.
Sarar
Erkek giyim markası denildiğinde akla ilk gelen markalardan biri Sarar. Ticari faalitlerine 1994 yılında Eskişehir’de başlamıştır. Türkiye’de 5 üretim fabrikası bulunan Sarar’ın 5000’den fazla çalışanı bulunmaktadır.
Sarar üst segment Türk markalardan biridir. Erkekler için klasik giyim ürünleri üretirler ve rakipsizdirler. En kaliteli işçilikle üretilen ürünleri pek çok erkek zevkle tercih etmekte ve özel günlerinde giymektedir.
LTB
Genellikle erkek giyim ürünleri ile öne çıkan marka, 1994 yılından beri hayatımızdadır. LTB, İstanbul ve Sakarya’da kurulan iki büyük fabrikasıyla üretim yapar. Bir yıl içerisinde yaklaşık olarak 17 milyon parça kıyafet üretmektedir. Ayrıca LTB’nin Turquality – “10 yılda, 10 dünya markası” projesi kapsamında devlet tarafından desteklenen markalar arasında olduğunu da belirtelim.
Genellikle günlük giyim parçaları üreten ve rakiplerine göre biraz daha uygun fiyatlı olan LTB birçok erkek tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Leke Jeans
Önde gelen yerli giyim markalarından biri olan Leke, sokağın ruhuyla şehrin modern tarzını birleştiren kıyafetleri ve özgün tasarımlarıyla her bedene her yaşa ve her bütçeye hitap etmektedir.
Türkiye’de 400 şubesi bulunan Leke, en çok tercih edilen yerli tekstil markaları arasındadır. En çok sokak tarzı kıyafetleri, rahat, salaş, gündelik kıyafetler üretir. Erkek kıyafetleri özellikle daha fazla tercih edilen Leke, sokağın ruhunu yakalamak isteyen erkeklerin bir numaralı tercihi halindedir.
Yerli Gömlek Markaları
Gömlekler hem gündelik kullanım için hem de iş hayatında kullanmak için en çok tercih edilen tekstil ürünlerinden biridir. Her mevsim giyilebilmesi, farklı renk ve desenlerde olmasıyla her tarz ve yaştan kullanıcı gömlekleri tercih ediyor.
Gelin, yerli gömlek markalarına birlikte bakalım.
Kiğılı
Ülkemizin en köklü erkek giyim markalarının başında gelen Kiğılı, 1960’lı yıllardan beri hayatımızdadır. Yolculuğuna kumaş ticaretiyle başlayan marka, gömlek ve pantolon üretimiyle hazır giyim sektörüne giriş yapmıştır.
Daha çok klasik parçalar üreten Kığılı, erkek gömlek konusunda en iddialı markalardan biridir. Dönem dönem yaptıkları indirim kampanyaları sayesinde pek çok ürüne uygun fiyatlı olarak ulaşmak da mümkündür.
Altınyıldız
Yine en köklü yerli tekstil markaları arasında yer alan Altınyıldız, 1952 yılından beri tekstil üretmektedir. Pek çok ürün grubunda üretim yapıyor olmasına rağmen en çok öne çıktığı ürün gruplarından birisi de erkek gömlekleridir. Hem kaliteli hem uygun fiyatlı olan bu ürünler klasik giyinmeyi seven pek çok erkek tarafından tercih edilmektedir.
Ayrıca Altınyıldız, 2003 yılında yaptığı yatırımlarla su ve kir tutmayan özel kumaşlardan kıyafetler üretmiştir. Yeni görünümünü yıllarca koruyan ürünlerin yanı sıra kızılötesi ışınları geri yansıtma özelliği bulunan ve dışarıdaki sıcağı içeriye almayan özel kumaşlarla kıyafetler de üretmiştir. Bu sayede rakipleri arasından sıyrılmayı başarmıştır.
Tudors
Tudors sadece erkek kıyafeti üreten markalar arasında hızla liderliğe oynayan markalardan biridir. En çok öne çıktığı ürün grubu ise erkek gömlekleridir. Ayrıca birbirinden farklı tarzda, renkte ve çeşitte erkek gömleği üreten marka uygun fiyatları sebebiyle de sıklıkla tercih edilmektedir.
1998 yılında çalışmaya başlayan Tudors, Türkiye gömlek pazarının liderliğine oynamaktadır. Türkiye’de üretip 14’ten fazla ülkeye satış yapan Tudors, en iyi yerli erkek gömlek markalarından birisidir.
Bisse
Bisse de tıpkı Tudors gibi gömlek üretiminin zirvesine yürüyen markalardan biridir. Bu markanın en çok konuşulması gereken özelliği şüphesiz erkek gömlek üzerine yaptığı yoğun çalışmalardır. Birbirinden farklı tarzda ve bedende gömlekler üreterek her yaşa hitap ederler.
Gömleğin yanında pek çok farklı kıyafet de üreten marka ürünlerini yurtdışına da satmaktadır. Takım elbiseleri, tişörtler, ayakkabılar, kol düğmeleri gibi farklı ürün grupları klasik giyinmeyi seven bütün erkeklere hitap ediyor.
Yerli Outdoor Giyim Markaları
Outdoor giyim ürünleri son yıllarda çok rağbet görüyor. Kısıtlamalarla insanların doğaya dönmek istemesi outdoor kategorisine olan ilgiyi arttırmıştır. Bu vesileyle biz de size en iyi yerli outdoor giyim markalarını sunmak istedik.
Climbolic
1979 yılında kurulan marka outdoor giyim konusunda Türkiye’nin önde gelen markalarından biri olmayı yıllardır sürdürüyor. Climbolic; erkek, kadın, çocuk ve aksesuar alanlarında üretim yapıyor. Dayanıklı, kullanışlı ve estetik ürün tasarımlarıyla öne çıkmaktadır. Doğada olan insanların ihtiyaçlarını kendi tecrübelerinden hareketle ürettiklerini söyleyen marka her türlü outdoor ihtiyacınızı karşılamak için hazır.
Mudwill
2012 senesinde iş kıyafetleri üreterek kıyafet üretme işine başlayan marka 2017 yılından itibaren de outdoor giyim malzemeleri üretmektedir. Geçmiş deneyimini outdoor kıyafet üretimine aktaran Mudwill, alanında öncü olmayı amaçlamaktadır.
Doğa pantolonları ve ceketleri ile öne çıkan marka ürün çeşitliliği konusunda oldukça zengin. Kaliteli ve uzun süre giyilebilir olmalarıyla öne çıkan ürünler pek çok kişi tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Exuma
İsmini Exuma adasından alan marka, 1996 yılından beri hazır giyim outdoor kıyafetleri üretmektedir. Alanında öncü markalardan biri olan Exuma, “özgür yaşa” sloganıyla rahatlığı temel alan outdoor kıyafetler üretmektedir.
Ayrıca marka geniş ürün yelpazesi sunar. Ceketleri, pantolonları, montları öne çıkmaktadır. Günümüzde Outdoor kıyafet alışverişi yapan pek çok kişi tarafından tercih edilen markaların başında gelmektedir.
High Mountain
High Mountain; “%100 Yerli, %100 Outdoor” sloganıyla satış yapan marka herkese hitap etmeye amaçlar. Bu nedenle farklı tasarımlarda ve bedenlerde ürünler çıkartır. Bütün doğa sporları için kıyafet üreten marka uygun fiyatlarıyla da öne çıkmaktadır. Ter emiciliği yüksek, çabuk kuruyan, ısı dengesi yapabilen kumaşlardan üretilen kıyafetler sıklıkla tercih edilmektedir.
Özetle bu yazımızda sizlere yerli tekstil markalarından bahsettik. En büyük markaları tanıttık. Hangi markaların yerli olup olmadığını merak ediyorsanız diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.