Türkiye’nin En İyi Yerli Zeytinyağı Markaları

Ülkemiz zeytinin ana vatanı. Son yıllarda yerli zeytinyağı markaları başarılı üretimleriyle ödüller alıyor. Bize de bu lezzet ve şifa dolu yağları denemek kalıyor.

Zeytinyağı, içerisindeki antioksidanlar ve omega 3 sayesinde mutfağımızda kullanabileceğimiz en sağlıklı yağlardan biri. Ve ne şanslıyız ki, tüm dünyada giderek daha fazla kullanılan zeytinyağını bolca üretebilen bir ülkeyiz. Bu yazımızda Türkiye’nin en iyi zeytinyağı markalarını tanıyacağız.

Biz bu yazıda daha çok ödüllü ve yüksek kalitedeki yağ markalarını tanıttık. Sizlerin de önerilerine açığız. Beğendiğiniz ya da uygun fiyatlı zeytinyağlarını aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Neden Zeytinyağı?

Markalara geçmeden önce zeytinyağı tüketmenin faydalarından kısaca bahsedelim. Yemeklerde doğru yağı seçmek hayat kalitemizi arttırmak ve bazı hastalıklarla savaşabilmek için oldukça önemli.

  • Öncelikle hepimizin bildiği üzere doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar sayesinde zeytinyağı olduça şifalı.
  • Zeytinyağı kek, börek yapımında; yemek pişirirken, salatalarda ve hatta kızartmalarda kullanabileceğiniz bir yağ. Tabii kızartma yaparken çok yüksek sıcaklıklara çıkmamak gerekiyor. Maksimum 200 santigrat derecede ve tek seferlik kullanmalısınız.
  • Vücuttaki enflamasyonu azaltan zeytinyağı, kansere karşı koruyucudur ve iltihaplı romatizmaya iyi gelir.
  • Düzenli olarak erken hasat sızma zeytinyağı kullanımı tip 2 diyabeti dengelemeye yardımcı olur, kolesterol ve tansiyonu iyileştirir.
  • Alzheimer’a karşı korur.

🫒 Tabii bu faydalardan yararlanabilmek için soğuk sıkım sızma zeytinyağı seçmek ve asla plastik şişelerdeki ürünleri almamak gerekiyor. Bunun yerine koyu renk cam şişe ve teneke tercih edebilirsiniz. Zeytinyağının üç büyük düşmanı ısı, ışık ve oksijendir.

Türkiye’nin En İyi Zeytinyağları

yerli-zeytinyaglari

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretimi açısından çok bereketli bir ülke olsa da son yıllara kadar kalite anlamında pek de öne çıkmıyordu. Aşağıda bahsettiğimiz markalar ülkemize zeytinyağı alanında pek çok ödül ve madalya kazandırdılar. Bu yüzden daha çok işine önem veren, kaliteli üretim yapan butik markalara yer verdik.

Diğer taraftan maalesef ülkemizde zeytinyağını farklı tohum yağlarıyla karıştıran markalar da var. Bu gibi skandallar da bizi iyi tarım ve dürüst üretim yapan butik markalara daha çok itiyor.

Hiç

İsmini zeytinyağının saflığından alan Hiç, organik natürel sızma zeytinyağlarıyla ve sürdürebilir yöntemleriyle öne çıkan bir marka. Hiçbir ilaveye ihtiyaç duymayan zeytinyağını en saf haliyle şişeleyen Hiç’i Urla Sanat Sokağında ziyaret edebilirsiniz.

Urla’nın toprağından dolayı enginar ve Ege bademi aromalarına sahip olan yağları mutfağınızda her şekilde kullanabilirsiniz. Ödüllü şişelerinde yer alan zeytinyağlarıyla alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz ilgili sayfalarına göz atabilirsiniz.

Zeytinyağı tadımı yapacak olursanız boğazınızdaki yanma hissinin olumlu bir özellik olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Yanma ve akıcılık zeytinyağının antioksidanlardan zengin olduğunu gösteren işaretlerdir. Tabii bu sırada kokusunun da meyvemsi olması beklenir. Zaten zeytinağı da aslında bir “meyve suyudur”.

Novavera

Hülya Özdemir’in birbirinden güzel resimleriyle süslü şişelerinin kalbimizi çaldığı Novavera markasının kurucusu Bahar Alan. Novavera’nın anlamı ise “Yeni Bahar” ya da “Yeni Gerçek“.

Bahar Alan, ODTÜ’de endüstri mühendisliği okumuş. 25 yıllık kurumsal hayatın ardından 2017’de Amerika’ya giderek zeytinyağı tadım eğitimi almış ve ardından Ayvalık’ta Novavera markasını kurup zeytinyağı üretmeye başlamış.

Ülkemizin en çok ödül alan zeytinyağı markası haline gelen Novavera’nın erken hasat zeytinyağlarını deneyebilirsiniz.

Hermus

Çok şanslı bir ülkeyiz çünkü ülkemiz pek çok kaliteli yerli zeytinyağı markasına sahip. Hermus da dünya çapında ödülleriyle çok beğenilen bir marka. Coğrafi özellikleriyle İtalya-Toskana’ya benzeyen ve Ege Üniversitesi’nin Türkiye’de zeytinciliğe en uygun bölge olarak belirlediği Manisa Köprübaşı’nda faaliyet gösteriyor.

Nehir Tanrısı anlamına gelen ve Gediz Ovası’nın mitolojik adı olan Hermus, ülkemizin bereketli topraklarında ölümsüz ağaç zeytini işleyerek hayat veriyor. Aynı zamanda Arbequina Emerald 1.117 mg/kg polifenolle Türkiye rekoruna sahip. Bol antioksidanlı zeytinyağı arayışındaysanız bu yağı deneyebilirsiniz. Markanın pek çok yağı da dünya çapında madalyalara sahip.

Gaia Oliva

Manisa Salihli bölgesindeki zeytinliklerde faaliyet gösteren Gaia Oliva markasının arkasındaki isim Tuba Yılmaz. Ailesine ve arkadaşlarına hem lezzetli hem de sağlıklı bir yerli zeytinyağı deneyimi sunmak isteyen Tuba Yılmaz, bugün pek çok ödüle sahip.

İyi tarım ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle yoluna devam eden Gaia Oliva’nın erken hasat Memecik ve Ayvalık zeytinyağlarını deneyebilirsiniz.

Zagoda

odullu-yerli-zeytinyagi

Zagoda kelimesi Doğu Karadeniz’de salamura yeşil zeytine verilen isim. Markanın adı da buradan geliyor. Tıpkı Hermus gibi Zagoda da zeytin yetiştiriciliğine en uygun bölgelerimizde, Manisa Köprübaşı’nda üretim yapıyor.

İyi tarım uygulamalarını entegre ettikleri zeytinlikte erken hasat soğuk sıkım yöntemiyle ürettikleri zeytinyağları polifenoller açısından zengin ve tat olarak da dengeli. Ödüllü Arbequine, Trilye ve Artisan yağlarını deneyebilirsiniz. Fakat elbette markanın tek ödüllü yağları bu üçüyle sınırlı değil.

Nermin Hanım Zeytinliği

Nermin Hanım Zeytinliği’nin kurucusu Nermin Gelbal Gökduman İTÜ’de Metalürji Mühendisliği okuduktan sonra uzun yıllar kurumsal şirketlerde çalışmış. Ardından zeytin tutkusunun peşinden gitmeye karar vermiş. Bu yüzden de çeşitli üretim ve tadım eğitimlerine katılmış.

Bol oksijenli Kazdağlarındaki zeytinliklerde üretim yapan Nermin Hanım Zeytinliği, zeytinyağı miktarını arttırmak için enmzimler ya da sıcak su kullanmıyor. Zaten yağlarını uluslararası ödüllere taşıyan da üretim standartlarında tutturduğu kalite.

Yolunuz Balıkesir’e düşerse hem restoranı hem de mağazayı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca internet sitesi üzerinden de alışveriş yapabilirsiniz. 14.00’a kadar verilen siparişler aynı gün kargolanıyor.

Oliva Malia

EVOO (extra virgin olive oil) sıralamasında ilk 20’de yağları bulunan Oliva Malia; Türkiye’nin en büyük organik tarım alanlarından Karaburun’da 2019 yılında kurulmuş. Soğuk sıkım (zeytinler işlenirken kullanılan suyun sıcaklığı 27 derecenin altındaysa bu soğuk sıkım oluyor) zeytinyağlarıyla pek çok madalya toplayan Oliva Malia yağlarını Urla Sanat Sokağı ziyaretinizde deneyebilirsiniz.

Anafortis

Saroz Körfezi ve Çanakkale Boğazı arasındaki Anafartalar bölgesinde yer alan zeytinliklerde üretim yapan Anafortis, sınırlı sayıda zeytinyağı üretiyor. Sürdürülebilirliğe değer veren marka, aynı gün içinde maksimum 22 derecede zeytinlerini işliyor.

Taptaze yeşil aromları ve dengeli yakıcılık-akıcılık özellikleriyle Anafortis’in zeytinyağları da ödüllü. Erken hasat naturel sızma yağını internet sitesinden sipariş verebilirsiniz.

Palamidas

Manisa’daki zeytinliklerde üretim yapan Palamidas, fiyat olarak biraz daha uygun. Ödüllü koleksiyonunun yanı sıra harmanları ve sızma zeytinyağları da mevcut. İyi tarım uygulaması sizin için önemliyse ve dengeli bir yerli zeytinyağı almak istiyorsanız Plamidas’la başlangıç yapabilirsiniz.

Tariş

İyi zeytinyağı almanın tek yolu butik markalar mı? Hayır, tabii ki değil. Marketlerde de iyi zeytinyağı bulabilirsiniz. Tarihi 1915’e dayanan Tariş, kaliteli zeytinyağı üreten bir marka. İsmini ise Tarım Bankası ve İş Bankası’nın ilk hecelerinden alıyor.

Tariş zeytinyağında daha kaliteli bir seçim yapmak isterseniz teneke ya da cam şişede, erken hasat soğuk sıkım yağlara yönelebilirsiniz. Riviera, ismi havalı gelse de aslında en alt kaliteli yağdır. Bu yüzden de genellikle yemek yapımında kullanırız.

Özetle bu yazımızda ülkemizin en büyük değerlerinden zeytinyağına değindik. Son yıllarda butik markalar sayesinde zeytinin ana vatanı olan ülkemiz kalite anlamında da öne çıkmaya başladı. Siz de bu markaları deneyerek sağlıklı bir adım atabilir; zeytinyağının tadına varabilirsiniz.

Sizin başka yerli zeytinyağı önerileriniz varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

Yorum yapın