Türkiye’nin en gelişmiş sektörlerinden birinin otomotiv sektörü olduğunu biliyor muydunuz? Henüz yüzde yüz yerli sermaye ile kendi markamız olan bir arabayı piyasaya çıkaramasak da ülkemizde pek çok dünya devi şirketin arabaları üretilmektedir. Türk marka arabalar dediğimizde de TOGG’dan sonra aklımıza dünya markalarının Türkiye’de ürettiği arabalar gelmektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 yılını baz alarak hazırladığı raporda Türkiye’de üretilen tüm otomobillerin yerlilik oranlarının ortalaması yüzde 54,32 olarak açıklanmıştır.
Bu yazımızda yerli üretim araçlar hangileri sizlerle paylaşacağız. Türk marka arabalar arasında bulunan Devrim arabalarının hikayesini sizlere anlatıp merakla beklediğimiz yerli ve milli otomobilimiz TOGG hakkında detaylı bilgiler sunacağız.
Ekonomimizi iyiye götürmek adına diğer yerli markalar yazılarımıza da göz atabilirsiniz. Ama şimdi gelin ülkemizde üretilen arabalar neler, birlikte bakalım.
Türkiye’de Üretilen Arabalar Hangileri?
Ülkemizin en büyük sektörleri düşünüldüğünde ilk sıralarda yer alan otomotiv sektörü her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu alanda bu kadar başarılı olduğumuz için de dünyaca ünlü pek çok araba markası üretimlerini Türkiye’de yaptırıyor.
Gelin dünyaca ünlü yerli üretim araçlar hangileri, birlikte inceleyelim.
Fiat
Yıllardır Bursa’da bulunan Tofaş fabrikasında üretim yapan Fiat; Egea, Linea, Fiorino gibi modellerini ülkemizde üretmektedir. Herkes tarafından severek kullanılan bu arabaların büyük bir kısmı yerli malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Ayrıca ülkemizde üretilen bu arabalar dünyanın her yerine gönderilmektedir. 2022 yazına kadar Doblo’da ülkemizde üretilmekteydi ancak Fiat, bir karar değişikliğine giderek İspanya’da üretilmesini istedi.
Dünyada önemli bir marka olan Fiat’ın ülkemizde üretim yapması birçok yanıyla oldukça önemlidir. Her bütçeye göre üretim yapan firma, pek çok kişinin en çok güvendiği araba markaları arasındadır.
Toyota
Sakarya’daki Toyota Otomotiv Sanayi adresinde üretim yapan Toyota; Corolla ve CH-R modellerini ülkemizde üretmektedir. CH-R otomobilin aynı zamanda özel bir durumu bulunmaktadır. Bu otomobil Türkiye’de üretilen ilk hibrit otomobil olma özelliğini taşımaktadır. Üstelik bu araba Türkiye’de üretildikten sonra 30’dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir.
Renault
Fransa’nın en büyük markalarından biri olan Renault da Türkiye’de üretim yapan markalar arasındadır. Markanın Megane ve Clio isimli arabaları Bursa’da bulunan Oyak Renault fabrikasında üretilmektedir. Burada üretilen ürünler hem ülkemizde hem de dünyada büyük bir beğeni ile kullanılmaktadır.
Hyundai
İzmit’te bulunan Hyundai Assan fabrikasında üretim yapan Hyundai, i10 ve i20 modellerini ülkemizde üretmektedir. Güney Koreli bir şirket olan Hyundai, daha çok şehir içi kullanıma uygun olan arabalarıyla öne çıkmaktadır. Oldukça konforlu olan bu arabalar hem ülkemizde hem de dünyada en çok tercih edilen araba markaları arasındadır. Yerli üretim araçlar arasında da sıklıkla tercih edilmektedir.
Honda
1997 yılından beri Gebze Şekerpınar’da bulunan fabrikasında üretim yapan Honda, maalesef 2021 yılında Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu. Faaliyetlerini durdurmadan önce CIVIC isimli arabalarını ülkemizde üretiyordu.
Devrim Arabalarının Hikayesi
Ülkemizin Türk marka arabalar üretme macerası aslında geçmiş yıllara dayanıyor. 1961 yılına… Türkiye’de sac üretiminin bile yapılamadığı yıllarda Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla Türk mühendisler 129 gün gibi bir sürede araba yaptılar. Ama nasıl yaptılar? Devrim arabası ne zaman üretildi? Gelin bu ilginç hikâyeye birlikte göz atalım.
Devrim arabalarının macerası 16 Haziran 1961 tarihinde başlamıştır. Ankara’da TCDD Genel Müdür Yardımcısı Emin Bozoğlu önderliğinde bir toplantı yapılmıştır. Toplantıya Devlet Demiryolları yöneticileri ve mühendisleri katılmıştır.
Bu toplantıda Emin Bozoğlu cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’den gelen talimatı okur. Bu talimata göre cumhurbaşkanı, ordunun ihtiyaçlarını karşılayacak bir araba üretilmesini istiyordu. Bu iş için TCDD görevlendirilmişti. Hatta bu arabanın yapılması için 1.400.000 TL ödenek bile ayrılmıştı.
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel arabanın 29 Ekim 1961 günü hazır olmasını istiyordu ancak dönemin şartları düşünüldüğünde bu imkansızdı. Arabanın teslimi için belirlenen tarih çok erken olunca bazıları görevi kabul etmeyerek çekildi. Bir grup mühendis ise her şeye rağmen bu görevi yapmayı kabul ettiler.
Görevi kabul edenler Emin Bozoğlu önderliğinde Devrim arabalarının yapımına başladılar. Arabaların yapılacağı mekan ayarlandı. 29 Ekim’e kaç gün kaldığını yazan bir tabela astılar. İş bölümü yapan ekip dizayn, fren, elektrik donanımı, döküm işleri gibi çalışma gruplarına ayrıldılar.
Arabanın motor gibi bazı parçaları Sivas ve Ankara’daki TCDD fabrikalarında yapıldı. Nihayet Ekim ayı geldiğinde çalışmalar belli bir sonuç vermeye başladı. Ekim ortasında da arabalardan ilki hazır olur. Siyah olması istenen Devrim ise Ankara’ya gitmek için trene bindirildiğinde boyası yapılmıştır. Törenin yapılacağı alana geldiğinde yeni kurumuştur.
Ve İşte Devrim Arabaları…
Eskişehir’den trenle yola çıkan arabaların depoları herhangi bir yangın ihtimaline karşı boşaltılmıştır. Yapılan plana göre Sıhhiye bölgesinden yakıt alınacak ve tören alanına geçilecekti. Arabalar sabahın erken saatlerinde Ankara’ya varır.
Arabalar meclisin önüne getirildiğinde benzin paniği yaşanır. Benzin hemen bulunur bulunmasına ama birinci arabaya doldurulmadan cumhurbaşkanı Cemal Gürses gelir ve ikinci arabaya biner. Devrim arabalarının hikayesinin başlamadan bitmesine vesile olan andır belki de bu… Araba 100 metre gittikten sonra durur. Yetkililer durumu cumhurbaşkanına anlatır ve araba değiştirirler. Cumhurbaşkanı Cemal Gürses’in şu sözleri kalır geride Devrim arabalarından… “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz.”
2 araba da görevini başarıyla yerine getirse de ertesi gün gazetelerde Devrim arabalarının 100 metre gidip durduğu haberleri verildi. Oysaki arabalar Anıtkabir’e ardından Hipodrom’a gitmişlerdi. Harcanan paraların boşa gittiğini yazdılar. Projenin durmasına neden oldular. Üretilen arabalar ise depolarda çürümeye terk edildi.
Türkiye’nin Milli Otomobili TOGG
Devrim arabalarının hikayesinden bahsettikten sonra bugüne gelelim. Bugün Türkiye, dünyadaki muadillerinden hiçbir farkı bulunmayan TOGG markası altında otomobil çıkartmak için gün sayıyor. Ülkemizin yerli ve milli otomobil üretme serüveninde önemli bir durak olan TOGG’un 2023 yılında yollarda olması planlanıyor.
İlk etapta biri SUV biri Sedan olmak üzere iki farklı elektrikli araç çıkaracak olan şirket büyük bir finansal yatırımla üretim yapıyor. Yüzde yüz yerli sermaye ile üretilen TOGG elektrikli araba sektörüne de öncülük etmiş olacak.
TOGG araba özellikleri denildiğinde ilk göze çarpan özellikleri, hızlı şarj edilebilmesi olacak gibi duruyor. %100 şarjla yola çıktığınızda 300-500 kilometre arasında bir mesafe kat etmenize izin verecek şekilde tasarlandığı söyleniyor. Ayrıca şarjının 30 dakikada %0’dan %80’’e çıkabileceği de duyumlar arasında yer alıyor.
Tamamen elektrikli olan C-Sedan, TOGG’un ilk etapta üretmeyi planladığı 5 arabadan biri olarak öne çıkıyor. Tavanında güneş paneli olması öngörülen araba şimdiden beklentileri epey yükseltti.
Hedefi dünyaya açılmak olan TOGG, yerli üretim araçlar içerisinde lider olmayı hedeflemektedir. Türk malı araba olarak tarihe geçmeyi istiyor.
Bu kadar güzel bir araba yapılınca yerli otomobil ne zaman çıkıyor sorusu da asla gündemden düşmüyor. Yetkili isimlerin yaptığı açıklamaları derlediğimizde TOGG marka otomobillerin 2023 yılının ikinci yarısında çıkması planlanıyor, diyebiliriz.
Kısacası bu yazımızda Türk marka arabalar hakkında bilgiler verdik. Geçmişi 1960’lı yıllara dayanan Devrim arabalarının hikayesini anlattık. 2023 yılında hayatımıza girmesini beklediğimiz yerli üretim araçlar arasında bulunan TOGG hakkındaki ayrıntıları paylaştık. Sizler de yerli araçları tercih edebilirsiniz. Yerli üretimi destekleyebilirsiniz. Sizin de bildiğiniz yerli üretim araçlar varsa yorum olarak bırakabilirsiniz.