Bugün, alkolun dostumuz olmadığını hatırlatarak yerli en iyi yerli bira markaları hakkında bir yazı hazırladık. Yabancı biralar yerine yerli biraları tercih ederek ülkemizde üretilen değerlere teşekkür edebilirsiniz. Böylelikle hem kendi bütçenizi hem de ülke ekonomisini destekleyebilirsiniz.
Tarihi, milattan öncesine kadar uzanan bira, bilinen en eski fermente içecekler arasında. İlk ortaya çıktığında içkiden ziyade gıda maddesi olarak kullanılan bira, arpadan üretiliyor. Arpayı işlemek ise ilk insanlar için oldukça zorlayıcıydı. Arpayı kullanabilmek için önce ufalamayı deneyen insanlar bu ufalanan buğdayı suyla karıştırıp bir bulamaç elde etmiş. Güneşte kalıp mayalanan bulamacın suyu da birayı oluşturmuş.
Ülkemizdeki ilk bira fabrikası ise Osmanlı döneminde, 1890 yılında kurulan Bomonti Bira Fabrikası’dır. Cumhuriyet döneminde ise sayıları hızla artmıştır. Günümüzde büyük fabrikaların çoğu kapansa da ülkemizde bira üretimi devam etmektedir. Yerli bira markaları oldukça fazladır. Butik bira sektörü de hızla gelişmektedir.
1900’lerin başında dünyanın birçok ülkesinde binlerce farklı bira fabrikası olsa da günümüze gelen sayı oldukça az. Polonya gibi ülkelerde (bkz. Piwna Rewolucja) çeşitli festivallerin ve başkaldırının yardımıyla şu an butik biracılık oldukça yaygın durumda.
Bu yazımızda Türkiye’deki yerli bira markaları hakkında bilgiler vereceğiz. Büyük markaların yanında butik bira markalarını inceleyeceğiz.
Yerli Bira Markaları Nelerdir?
Günümüzde pek çok büyük bira fabrikası kapanmış olsa da dünyanın her yerinde satılan yerli bira markaları bulunmaktadır. Yabancı sanılan bazı biralar da aslında yerli üretimdir. Gelin yerli bira markaları neler, birlikte inceleyelim.
Efes
Anadolu Grubu’na ait bir marka olan Efes, altındaki onlarca markasıyla en büyük ve en sevilen bira markaları arasındadır. 1969 yılından beri üretim yapan Efes, 50’den fazla ülkeye satılmaktadır. Dünyada da beğeniyle tüketilen onlarca farklı ürünü bulunmaktadır.
Ayrıca marka ürünlerini ülkemizin yanı sıra Sırbistan, Rusya, Moldova, Romanya ve Kazakistan’daki fabrikalarında da sürdürmektedir. Yıllar içerisinde ülkemizdeki bira sektörüne çok büyük katkılarda bulunmuştur.
- Türkiye’nin ilk light birasını, kutu birayı, dönüşümsüz şişeyi, kabartmalı kutuyu, şeffaf etiketi, 1 litrelik birayı, fıçı kutuyu ve daha çok fazlasını üreterek pek çok ilke imza atmıştır.
Günümüzde üretimi devam eden ürünleri arasında Efes Pilsen, Efes Light, Efes eXtra, Marmara Gold gibi biralar bulunmaktadır. Efes Extra, %7.5’la en yüksek alkol oranı olan bira çeşitleri arasındadır.
Ayrıca lisanslı olarak Miller Genuine Draft ve Beck’s markalarını da üretmektedir. Bunun yanında Bomonti biraları da Efes tarafından üretilmektedir. Bu ürünlerin dışında zaman zaman Özel Seri, Winter, Summer gibi sınırlı sayıda farklı biralar da üretmektedir. Bu ürünler de oldukça sevilmektedir.
Türk Tuborg
Türkiye bira sektöründeki önemli markalardan biri olan Türk Tuborg, 1967 yılından beri üretim yapmaktadır. Yaptığı üretimlerle Türkiye’nin en büyük bira üreticilerinden biri konumundadır.
Marka olarak yıllar içerisinde ülkemizde bira adına pek çok ilke de imza atmışlardır. Tuborg, birayı üretilen bir maldan ziyade bir sanat gibi görmektedir. Türk Tuborg fabrikasında Tuborg üretiminin yanı sıra Carlsberg, Frederik, Skol gibi biraların da üretimleri yapılmaktadır.
Ayrıca Türk Tuborg ürünlerini 1516 yılından beri yürürlükte olan Alman Saflık Yasası’na uygun olarak üretmektedir. Alman saflık yasası gereğince Tuborg biralar hiçbir katkı maddesi içermeden sadece 4 ham madde kullanılarak üretilmektedir. Su, malt, şerbetçiotu ve maya kullanılan ürünlerin içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır. Marka, Alman Saflık Yasası’na uygunluğuyla içtiğim biranın içinde neler var sorusuna da cevap vermektedir.
En İyi Yerli Butik Biralar ve Alkol Oranları
Yukarıda büyük bira markalarının dışında butik bira markaları da olduğundan bahsetmiştik. Ülkemizde son yıllarda artan butik bira üretimi pek çok markayla yoluna devam etmektedir. Gelin yerli butik bira markalarına ve alkol oranlarına birlikte bakalım.
Gara Guzu
En geniş ürün çeşitliliğine sahip olan butik bira markası olan Gara Kuzu, yerli bira üretimi yapmaktadır. Bir aile işletmesi olduğunun altını çizen marka, 2011 yılında kurulmuştur. 2014 yılında ise ilk biralarını piyasaya sunmuştur.
Her zaman nitelikli ürünler ortaya çıkarmayı amaçlayan marka; keşfe dayalı, sürprizlerle dolu ve özgür üretimler yaptığını da özellikle vurgulamaktadır. Günümüzde Gara Kuzu, Türkiye’nin ilk ve lider craft bira markası konumundadır. Yıllar içerisinde pek çok ilke de imza atmışlardır.
- Türkiye’nin ilk ale, saison, pancarlı, IPA biralarını üretmiştir. Bu ürünlerin yanında özel seriler de çıkarmıştır. Ayrıca bunların dışında ülkemizde ilk kez fıçıda craft birayı da ürünleri arasına eklemiştir.
Ülkemizin yanı sıra Japonya, Kanada, KKTC, Almanya, Fransa, Avusturya, İngiltere gibi ülkelere de ihracat yapmaktadır. Bu ülkelerde de sevilerek tüketilmektedir. Gara Guzu biralarının alkol oranları ise %4’den başlayarak %9’a kadar çıkmaktadır.
Ülkemizin en yüksek alkol oranı olan bira çeşitleri arasında bulunan Gara Guzu Meşeli çeşitleri %9 alkol içermektedir.
Zıkkımm
2002 yılında Turborg CEO’luğundan ayrılan Ercüment Berilgen’in önderliğinde oraya çıkar Zıkkımm, ismi, etiket ve şişe tasarımıyla da dikkat çeken butik bira markaları arasında bulunmaktadır. Pera Bira üretimi olan Zıkkım’ın ismi Türkçedeki “zıkkım iç” deyiminden gelmektedir.
Zengin köpüklü biralar arasında olan Zıkkımm’ın pek çok çeşidi bulunmaktadır. Narenciye ve tatlı baharat aromalarıyla zenginleştirilen biralar, yumuşak içimleri nedeniyle pek çok kişinin de favorisi durumundadır. Pek çok kullanıcı Zıkkımm’ı iyi bir yerli IPA denemesi olarak görmektedir.
- Zıkkımm biraları arasında, Zifiri, Dude, Red Ale, Amerikan IPA, Weiss, Deep Beer gibi çeşitler bulunmaktadır. Günümüzde ilk çıktığı etiket tasarımından vazgeçse de hala diğer markalardan farklı etiketleri bulunmaktadır.
TAPS
Aslında bir restoran olan Taps, 2002 yılında açılmıştır. Mekanın en büyük özelliği kendi butik bira üretimlerini gerçekleştiriyor olmalarıdır. Taps’a gidip yemek yediğinizde restoranın kendi üretimi olan yerli butik biraları yudumlayabilirsiniz.
Ayrıca Taps, ülkemizde Alman Saflık Yasası’na uygun olarak üreten sayılı markalar arasındadır. 20 yıl içerisinde ürettiği biralar nedeniyle pek çok ödüle de layık görülmüştür.
- Ürettiği biralar oldukça çeşitlidir. Taps Stout, Taps Irish Red Ale, Taps Neipa, Taps Pilsner, TPS OKTOBERFEST, TPS NZ PILSENER gibi biralar bulunmaktadır. Biraların alkol oranları %4.8 ile %5.5 arasında değişmektedir. Sizler de Bebek’te bulunan restoranı ziyaret ederek biraları tadabilirsiniz.
Feliz Kulpa
İzmir’den tüm Türkiye’ye yayılan Feliz Kulpa biraları, ismini Latinceden almaktadır. Felix Culpa’nın Latince anlamı “mutlu sonra biten hatalar” şeklinde çevrilmektedir. Marka “lazımdı böyle bir bira” sloganıyla yola çıkmış, başarılı bir şekilde de yoluna devam etmektedir. Aynı zamanda İzmir’in ilk craft biracısıdır.
- Ürünleri arasında Smryn’ale, Urla Weiss, Pale Ale Asf, Nappy gibi biralar bulunmaktadır. Ayrıca marka gün geçtikçe ürün çeşitliliğini arttırmayı amaçlamaktadır. Feliz Kulpa biraları genel olarak %5 civarında alkol içermektedir.
Trokya
2020 yılında Edirne’de üretime başlayan Trokya biraları, son yıllarda dikkat çeken butik biralar arasındadır. Tıpkı diğer butik markaları gibi hem şişesi, hem ismi hem de etiket tasarımıyla dikkat çeken bir bira markasıdır. Ayrıca bir ilke de imza atan Trokya etiketinde biranın rengini ölçme standardı verilerini paylaşan ülkemizin ilk butik bira markası olmuştur.
- Markanın biralarında bulunan alkol oranı ortalama olarak %6 seviyesindedir. Ürünleri arasında Dakka (Pale Ale), Buğu (Belgian Wit), Mars (Red Ale), Kuzgun (Stout), Astro (Double IPA) gibi çeşitler bulunmaktadır. Ayrıca Trokya, her geçen gün bira çeşitlerini arttırmak için çalışmaktadır.
Bu markaların dışında butik bira markalarının sayısı oldukça fazladır. Pablo Bira, Knidos Berwery, Perge Bira, Cunda Bira, 2. Köprü, 3 Kafadar gibi markalar da bulunmaktadır.
Sonuç olarak bu yazımızda yerli bira markaları hakkında bilgiler verdik. Geniş çapta üretim yapan dünyaca ünlü bira markaları hakkında detaylı bilgilerimizi paylaştık. Ardından Türkiye’de yüzde yüz yerli sermaye ile üretim yapan yerli butik bira markalarını inceledik. Sizler de yerli ürünleri tercih ederek üretimi destekleyebilirsiniz. Diğer yerli markalar için yazılarımızı okuyabilir, sitemizde dolaşabilirsiniz.
Sizin bu biralarla ilgili yorumlarınız varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz. Son olarak alkolün sağlığa zararlı olduğunu tekrar belirtelim.