Yerli Şarap Markaları | En İyi Yerli Şaraplar

Özel günlerde, kutlamalarda en çok tercih edilen içeceklerden biri olan şarap tüm dünyada severek tüketilmektedir. Tam olarak bilinmese de kökeninin Anadolu’ya, Hititlere kadar uzandığı tahmin edilmektedir.

Şarap sektöründe pek çok yerli üretici bulunmaktadır. Kırmızı, beyaz, rose gibi gruplarda yüzlerce yerli şarap üretilmektedir. Ayrıca yerli şarap markaları arasında hepimizin severek içtiği pek çok şarap markası bulunmaktadır.

Biz bu yazımızda sizlere en iyi yerli şarap markaları hakkında bilgi vereceğiz. Yerli şarap üreticilerini sizlere sunacağız. Yazımıza geçmeden önce alkolün dostunuz olmadığını hatırlatmak isteriz. 18 yaşından küçükseniz, hamileyseniz ya da araç kullanıyor/kullanacaksanız alkol kullanmamalısınız.

En İyi Yerli Kırmızı Şarap Markaları

Türkiye’de şarap üretimi tarih öncesi çağlara kadar uzansa da markalaşma anlamında şarap üretimi cumhuriyetin ilk yıllarına dayanmaktadır. O günlerden beri pek çok yerli üretici şarap üretimi yapmaktadır. Hatta birçoğu ödüllü yerli şaraplar üretmektedir. Gelin en iyi yerli kırmızı şarap markalarını birlikte inceleyelim.

Öküzgözü

Öküzgözü ülkemizin en köklü ve eski şarap üreticilerinden biridir. Marka İzmir’de yola çıkmıştır. Eski emniyet müdürü olan Rifat Şekerdil önderliğinde üretilmeye başlanmıştır.

İzmir Kordon’da bulunan gazinoda satılmasıyla şarapçılık dünyasına giriş yapmıştır. Ayrıca marka, ilk ciddi anlamdaki tesisini 1954 yılında kurmuştur. 1982 yılında modern şarap üretim ve şişeleme tesisi haline gelmiştir.

Foça ve Kula’daki bağlardan toplanan üzümlerden şarap üretimi yapılmaktadır. Phokaia Foça Karası – Cabernet Sauvignon, Öküzgözü 1970, Phokaia Cabernet Sauvignon, Phokaia Merlot gibi kırmızı şarapları bulunmaktadır.

Öküzgözü şarapçılık, ülkemizin artık işlenmeyen üzümlerini kullanarak şaraplarında kullanmakta ve böylelikle unutulmalarının önüne geçmektedir. 2021 yılında Öküzgözü Şarapçılık, IWC ödüllerinde Öküzgözü 1970’le gümüş madalya; Phokaia Foça Karası şarabıyla bronz madalya kazanmıştır.

Kavaklıdere

Kavaklıdere, 1929 yılında Ankara’da üretilmeye başlanan ilk yerli özel sektör şarap markasıdır. İlk yıllarında Ankara’da bulunan bağlardan şarap üretimi yapılmıştır. Günümüzde ise Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu bölgesinde pek çok üzüm bağına sahiptir. Özellikle sürdürülebilir kaliteye odaklanan marka bugün 68 farklı çeşit ürün ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca Kavaklıdere dünyanın en eski şarap üreticilerinden olan Riedel ile işbirliği yapmıştır. Dünyada ilk kez bir Türk üzümü için özel kadeh tasarlatan marka olmuştur.

Özellikle iddialı olduğu alanlardan birisi kırmızı şaraptır. Kavaklıdere markasında en çok tüketilen kırmızı şaraplar arasında; Kavaklıdere Sade Kırmızı, Angora Kırmızısı, Kavaklıdere Yakut, Vinart Kalecik Karası ve Syrah gibi ürünler bulunmaktadır.

2021 yılında Kavaklıdere; Egeo Syrah, Côtes d’Avanos Narince, 1929 Cabernet Franc şaraplarıyla IWC gümüş madalyası kazandı. Aynı zamanda pek çok şarabı da bronz madalyaya layık görüldü.

Kocabağ

Kocabağ şaraplarının üretim macerası 1972 yılında Kapadokya bölgesinde başlamıştır. En iyi yerli şarap markaları arasında bulunan Kocabağ Şarapları Mehmet Erdoğan önderliğinde ortaya çıkmıştır. Erdoğan, sahip olduğu bağlardaki üzümlerden şarap üretebilmek için köy evinde bulunan kayayı oydurarak şaraphaneye dönüştürmüştür. Bu şekilde üretim anlamındaki ilk adımlarını atmıştır.

Markalaşma ise 1986 yılında gerçekleşmiştir. 600 ton kapasiteli bir işletmeye dönüşen Kocabağ şarapları, gravite yöntemiyle parçalanmadan şaraba işlenmektedir.

Yerli kırmızı şaraplar arasında en çok tercih edilen ürünleri; Kocabağ Cabernet Sauvignon, Kapadokya Kırmızı, Avanos Vadisi Öküzgözü-Boğazkere, Avanos Vadisi Kalecik Karası – Öküzgözü gibi ürünler bulunmaktadır. Kapadokya Emir ve Kalecik Karası daha yüksek puanla (7.5) öne çıkmaktadır.

Küp Şarap

Küp Şarap, 1959 yılında Denizli’de Hasan Altıntaş tarafından kurulmuştur. Deniz seviyesinden 700-800 metre yükseklikteki bağlardan toplanan üzümlerle yapılmaktadır. Ürettiği şarapları yurt dışına da ihraç etmektedir. Ayrıca marka 2003 yılında Türkiye’nin en iyi özel şarabı ödülünü almıştır.

1996 yılında modern fabrikasını kuran Küp Şarap, yerli şarap markaları arasında en çok tercih edilen şaraplardan biridir. Ayrıca marka Türkiye’nin ilk meyve şarabı üreticisidir. Severek tüketilen ürünleri arasında pek çok kırmızı şarap da mevcuttur. Küp Şarap’ın ürün çeşitliliğine bakıldığında en çok çeşit kırmızı şarap alanındadır.

Kırmızı şarap üretimi konusunda oldukça iddialı olan markanın en çok öne çıkan şarapları arasında Aspendos, Beşibiryerde, Boğazkere, Boğazkere – Çalkarası, Cabernet Sauvignon, Kalecik Karası, Merlot, Öküzgözü gibi şaraplar bulunmaktadır.

Küp aynı zamanda 2021 yılında Thia Zinfandel, 2020 şarabıyla IWC bronz madalya ödülü aldı.

En İyi Yerli Beyaz Şarap Markaları

yerli-beyaz-sarap-markalari

Kırmızı şarap alanında olduğu kadar beyaz şarap üretimi alanında da pek çok marka mevcuttur. Neredeyse bütün şarap markaları hem kırmızı hem beyaz şarap üretmektedir. Gelin beyaz şarap alanında üretim yapan markalara birlikte bakalım.

İsabey

1942 yılında İzmir’in Yenigün semtinde ortaya çıkan İsabey 1984 yılında Sevilen isimli üretim tesisini faaliyete sokarak sektörde büyümeye yönelik bir adım atmıştır.

Beyaz şarap üretiminin yapıldığı üzüm bağlarının içinde bir de restoranı bulunan marka en çok tercih edilen yerli beyaz şarap markaları arasındadır. Burunda ve damakta canlı egzotik meyve, narenciye aroması bırakan şarapları herkes tarafından çok sevilmektedir.

Pek çok ödülü de bulunan markanın en çok sevilen beyaz şarapları arasında, Sevilen İsabey Sauvignon Blanc, Sevilen Yapıncak, Sevilen İsabey Bornova Misket, Sevilen Colombard & Semillon gibi şaraplar bulunmaktadır.

En iyi yerli şarap markaları arasında bulunan İsabey, müşteri yorumlarının en olumlu olduğu şaraplardan biridir.

7 Bilgeler

Şarap üretimine 2011 yılında başlayan 7 Bilgeler, henüz sektörde çok yeni olmasına rağmen en çok tercih edilen yerli şarap markaları arasına girmeyi başarmıştır. İsmini antik çağın 7 bilgesine atfen alan marka Efes, Samos, Priene, Milet gibi antik dönemin kültür merkezlerinde bilimsel ve felsefi gelişmeler sağlayan 7 bilgeyi saygıyla andığını söylemektedir.

Aynı zamanda otelcilik de yapan marka kendisini şarap oteli olarak tanımlamaktadır. Beyaz şarap alanında oldukça iddialı olan markanın en çok tercih edilen şarapları arasında 7 Bilgeler Anaxagoras Chardonnay, 7 Bilgeler Vindemia Güz, 7 Bilgeler Vindemia Defne gibi şaraplar bulunmaktadır.

7 Bilgeler müşterilerini doğanın tam ortasında şarap bağları içinde huzur ve keyfi bilgece sürmeye davet ediyor.

Pamukkale Şarap

1962 yılında Denizli’de Fevzi Tokat ve dört kardeşi tarafından kurulan Pamukkale Şarapçılık, 1972 yılında markalaşma serüvenine başlamıştır. Uygun fiyatlı ürünleriyle her bütçeye hitap etmek amacıyla kurulan markanın kurucuları “para kazanmak için değil, iyi şarap yapmak için yola koyuldum” açıklamasında bulunmuşlardır.

Sadece ülkemizde değil Almanya, Fransa, İngiltere ve Gana’da da satışta olan şarapları üreten Pamukkale, en iyi yerli şarap markaları arasındadır. Pamukkale Artı Sauvignon Blanc, Pamukkale Anfora Sauvignon Blanc, Pamukkale Anfora Chardonnay, Pamukkale Anfora Narince gibi beyaz şarapları bulunmaktadır.

Ayrıca herkesin severek tükettiği Sava markası da Pamukkale Şarapçılık’a aittir. Kırmızı, beyaz ve rose çeşitleriyle en çok tüketilen şaraplar arasındadır.

En İyi Yerli Rose Şarap Markaları

Kırmızı ve beyaz şarap dışında rose şaraplar da ülkemizde pek çok marka tarafından üretilmektedir. Gelin yerli şarap markaları içerisinde rose şarap üretenlere birlikte bakalım.

Mozaik

Urla, İzmir’deki bağlarda ve fabrikasında üretilen Mozaik, şarap konusunda uzman personelleriyle öne çıkan markalardan biridir. Çeşitli alanlarda pek çok ödül alan marka istikrarlı bir kalite misyonuyla hareket etmektedir.

Mozaik Mahrem Rüya isimli rose şarabı en çok satılan ürünleri arasındadır. Tüketicilerden tam  not alan markanın şarapları deneyimleyen herkes tarafından çok sevilmektedir.

Turasan

1943 yılında Kapadokya’da kurulan Turasan Şarapçılık bölgede kurulan ilk şarap işletmesi olmuştur. Bölgenin milattan önce 3000 yılına kadar dayanan şarap kültürünü sürdürmeyi ve büyütmeyi hedefleyen firma yerli şarap markaları arasında hatrı sayılır bir konuma sahiptir.

Turasan Blush Kalecik Karası, Turasan Rose Kalecik Karası gibi rose şarapları bulunmaktadır.

Bu yazıda saydığımız yerli şarap markaları dışında pek çok marka vardır. Bunlar; Amadeus Şarapçılık, Çamlıbağ, Datça Vineyard, Diren, Doluca, Kayra Wines, Likya, Melen, Paşaeli, Suvla, Tomurcukbağ, Umurbey olarak sıralanabilir. Özellikle Doluca ve Suvla pek çok ödüle sahip şaraplar üretmektedir.

Özetle bu yazımızda sizlere en iyi yerli şarap markaları hakkında detaylı bilgiler verdik. Yerli kırmızı şaraplar, beyaz ve rose şaraplar üreten firmaları tanıttık. Yerli markaları merak ediyorsanız diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Sizin önerileriniz ve yorumlarınız varsa bize yorum bırakabilirsiniz.

Yorum yapın