Son yıllarda giderek büyüyen ve dünyada da tanınır hale gelmeyen başlayan Türk markaları ilginç isimleriyle de konuşulmaktadır. Gıdadan tekstile, kozmetikten temizliğe kadar geniş bir alana yayılan yerli markalar herkesin severek kullandığı ürünleriyle evlerimize girmektedir. Peki hiç Türk markaların açılımları neler diye merak ettiniz mi?
Birçok marka kendisine seçtiği ilginç isimleriyle de sempati toplamaktadır. Bu yazımızda Türk markaların açılımları hakkında bilgiler vereceğiz. Değişik şirket isimleri ve anlamları neler inceleyeceğiz. Markaların hikayelerini sizlerle paylaşacağız.
Beko
Faaliyetlerine 1955 yılında başlayan Beko markasının açılımı her zaman merak edilmiştir. Beyaz eşya sektörünün lider markası olan Beko, dünyada da en çok tanınan yerli markalardan biridir. Ayrıca yurt dışı pazarında satılan ilk yerli beyaz eşya markası olma özelliğini de elinde tutmaktadır.
En yeni teknolojilerle en kaliteli üretimi yapma amacıyla yola çıkan Beko ürün kalitesiyle bütün müşterilerini fazlasıyla memnun etmektedir.
Beko ne demek sorusu yıllardır sorulmaktadır. Beko ismi Bejerano ve Koç kelimelerinin ilk iki harfinden oluşmaktadır. Bu ismi almasının ardında küçük de bir hikaye saklıdır. Beko sektöre girdiği 55 yılında beyaz eşya üretme amacıyla yola çıkmamıştır. Salça ve konserve ürünler alanında faaliyet göstermek istemiştir. Ancak firma bir türlü faaliyetlerine başlayamaz. Ülkedeki ekonomik koşullar da markaya yük olmaya başlayınca konserve işinde tecrübeli olan Bejerano markası ile iş birliğine gider. Beko ismi de böylece ortaya çıkmış olur.
Selpak
En çok kullanılan ve en çok sevilen havlu kağıtların, tuvalet kağıtlarının üreticisi konumunda olan Selpak, 1970 yılında Eczacıbaşı Holding bünyesi altında kurulmuştur. Aynı zamanda Selpak, ülkemizin ilk markalı temizlik kağıdını üreten marka unvanını almıştır.
Selpak markasının isim hikayesi de enteresandır. Tıpkı Beko gibi iki kelimenin hecelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Selüloz kelimesinin “sel”inin arkasına gelen ve temiz anlamında kullanılan bir kelime olan “pak” ile birleşmesinden oluşmuştur. Böylece Selpak adını alan marka 1971 yılından beri hayatımızdadır.
Ayrıca markanın yüzü ve maskotu haline gelen fil figürü de 1996 yılında ortaya çıkmıştır. Günümüzde selpak sadece tuvalet kağıdı değil havlu, peçete, mendil, kutu mendil, kağıt bez gibi ürünler de üretmektedir.
Sosyal sorumluluk projelerine de oldukça önem veren marka en iyi yerli markalar arasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırmaktadır.
Mudo
1964 yılında kurulan Mudo, küçücük bir dükkanda renkli tişört, plak ve hediyelik eşyalar satarak faaliyetlerine başlamıştır. Ayrıca marka o yıllarda ülkemizde ilk kez baskılı tişört üreten marka unvanını almıştır. 1980 yılından itibaren pazarlama ve reklama ağırlık veren marka giderek büyümüş ve bugünlere kadar gelmiştir.
Üst kalitedeki mobilya ve dekorasyon ürünlerini müşteriyle buluşturmaktadır. Aynı zamanda tekstil ürünleri de üreten marka en kaliteli yerli markalar arasında sarsılmaz bir yere sahiptir. Ayrıca mağazaları sadece ülkemizde değil dünyanın dört bir yanına yayılmış durumdadır. Yurt dışında da bizi temsil eden önemli bir markadır.
Mudo ismi nereden geliyor sorusu yıllardır sorulmaktadır. En ilginç Türk firma isimleri arasında olan Mudo’nun ismi kurucularının isimlerinden gelmektedir. Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün markaya isimlerinin ilk hecelerini uygun görmüştür.
LCW
2023 yılında Avrupa’nın en başarılı 3 moda markası arasına girmeyi hedefleyen LCW, yurt dışında en çok tanınan yerli markalardan biridir. Ayrıca marka her yıl ülkemizin en değerli markaları listesinin de üst sıralarında yer almaktadır.
Marka 1988 yılında Fransa’da kurulmuştur. Fransız tasarımcı George Amoual önderliğinde kurulan markanın ismi Fransızca “arkadaşlar” anlamında olan “Les Copains” sözcüklerinin baş harflerinden gelmektedir. Ayrıca marka ismine bir de Waikiki plajından ilhamla Waikiki ismini eklemişlerdir. İşte LC Waikiki markası böyle hayata geçmiştir.
1997 yılına kadar bir Fransız markası olan LC Waikiki 1997 yılında Türkler tarafından satın alınmıştır. Ve yüzde yüz yerli sermaye ile üretim yapmaya başlamıştır. Kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk, büyük beden, genç gibi kategorilerde yüzlerce çeşit ürünüyle herkes tarafınfan çok sevilmektedir. Ayrıca uygun fiyatları sayesinde yüz güldüren yerli markalar arasındadır.
Diğer yerli giyim markaları neler merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Vakko
1934 yılında başlayan ilginç hikayesi ile Vakko üst segmentte ürünler çıkaran bir yerli markadır. Markanın hikayesi 1934 yılında Vitali Hakko’nun kurduğu bir şapka dükkanında başlamıştır. Kısa zaman içerisinde ise Şen Şapka isim değişikliğine giderek Vitali’nin baş harfi olan V ve Hakko’daki H yerine geçerek Vakko ismini almıştır. Marka bu dönemde eşarp üretimi yapmıştır.
Ayrıca marka ülkemizin ilk gençlik mağazası olan Vakkorama mağazasını 1982 yılında İstanbul’da açmıştır. Bunun yanında marka 1989 yılında çikolata üreten ilk moda markası unvanını almıştır. Çikolata kültürünün gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır.
Vakko sadece moda alanıyla sınırlı kalmamış müzik yayıncılığına da el atmıştır. 1992 yılında hayatımıza giren Power FM bir Vakko kuruluşudur. Her zaman iyiyi, her zaman kaliteyi arayan marka uzun yıllara dayanan hikayesi ile en iyi yerli markalar arasında unutulmayacak bir yere sahiptir.
Bütün bunların yanında Türk markalarının açılımları denildiğinde en çok merak edilen markalara kısaca göz atalım.
Dyo
Yerli boya markaları arasında yer alan Dyo, en sevilen boya markalarından biridir. Dyo markasının açılımı ise Durmuş Yaşar ve Oğulları kelimelerinin ilk harflerinden oluşmaktadır.
Alfemo
Uzun yıllardır yerli mobilya markaları arasında bulunan Alfemo da baş harflerden türetilen yerli marka isimleri arasındadır. Alfemo’nun ismi Ali Feyzullah Mobilya kelimelerinin ilk iki harflerinden oluşan bir kısaltmadır.
NTV
Yerli televizyon kanallarından birisi olan ve haber ağırlıklı bir yayın yapan NTV Türk markaların açılımları konusunda en çok merak edilenlerden biridir. NTV’nin açılımı Nergis TV’dir.
Hes Kablo
Yerli mobilya markaları arasında olan İstikbal ve Bellona’nın da sahibi olan Hacı Boydak’ın kurduğu bir şirkettir. Açılımı ise Hacılar Elektrik Sanayi anlamına gelmektedir. Bu kelimelerin baş harfinden oluşmuştur.
Akbank
En ilginç isimli yerli markalar arasında olan Akbank açılımı hep merak edilmektedir. Özel bankalardan biri olan Akbank, uzun yıllardır en çok güvenilen bankalardan biri konumundadır. Sabancı Ailesi’nin memleketi olan Kayseri’nin K’si ve iş dünyasındaki başarının yakalandığı Adana’nın A harfiyle oluşturulmuştur. Bu şekilde Akbank adını almıştır.
Yu-Ma-Tu
Yu-ma-tu yerli mi sorusu uzun yıllardır sorulmaktadır. Japonca gibi dursa da Ya-Ma-Tu yerli bir markadır. İsminin hikayesi ise neredeyse bütün diğer markalar gibi kurucularının baş harflerinden oluşmaktadır. Yusuf, Mahmut, Tuncer kardeşlerin ilk hecelerinden oluşmuştur.
Muhiku
Japonca gibi gözüken markalardan biri de hediye kutularıyla sevdiklerimizi mutlu etmemizi sağlayan Muhiku. Yüzlerce hediyelik eşyayı, fotoğraflarla ve çiçeklerle bir araya getirerek kişiye özel hediyeler hazırlayabildiğiniz Muhiku’nun açılımı ise Mutlu Hissettiren Kutu‘nun baş harflerinden geliyor.
Banvit
1968 yılından beri hayatımızda olan Banvit, bugün itibariyle sektörünün zirvesindedir. Avrupa’nın en önemli gıda üreticileri arasına girme amacıyla çıktığı yolculukta temiz ve güvenilir gıdaları müşteri ile buluşturmaktadır. Banvit marka açılımı ise Bandırma Vitaminli Yem Sanayi kelimelerinden Ban ve Vit hecelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur.
Enka İnşaat
Türk markalarının açılımları denildiğinde en ilgi çekici olanlardan birisi de inşaat şirketinin en çok bilinen şirketlerinden biri olan Enka’dır. Enka’nın açılımı Enişte ve Kayınbirader kelimelerinin ilk hecelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
BİM
En çok tercih edilen marketlerden biri olan Bim marka açılımı da çok merak edilmektedir. Bim markasının açılımı Birleşik Mağazalar A.Ş anlamına gelmektedir. Bu kelimelerin ilk harflerinden ortaya çıkmıştır.
Torku
En sevilen yerli gıda markaları arasında bulunan Torku’nun anlamı merak edilen yerli marka isimlerimden biridir. Torku ismi Divan-ı Lugatı Türk kitabında geçen bir kelimedir. Anlamı ise temiz, sağlam, ipeksi, ipek gibi saf şeklindedir.
Özetle bu yazımızda Türk markaların açılımları hakkında geniş ve detaylı bilgiler verdik. Sizler de marka için isim önerileri arıyorsanız marka olabilecek isimler düşünüyorsanız dünyaca ünlü Türk markaları isimlerinden ilham alabilirsiniz. Diğer yerli markaları merak ediyorsanız yazılarımıza göz atabilirsiniz.